Adakah Kita Patut Berpuasa 27 Rejab?

Apa bukti puasa pada 27 Rejab?

JAWAPAN

Para Ahli Hadis sepakat bahawa tidak ada hadis yang menyebut tentang kelebihan berpuasa pada tarikh tertentu di bulan Rejab.

Terdapat beberapa hadis yang menyebut kelebihan umum berpuasa pada bila-bila masa semasa di bulan Rejab, kerana bulan Rejab berasal dari empat bulan suci. Apa sahaja amalan yang dilakukan pada bulan-bulan ini iaitu (Rajab, Dhul Qa’dah, Dhul Hijjah & Muharram) akan mendapat ganjaran yang lebih.

(Tabyinul ‘Ajab, ms.7-11, Lataiful Ma’arif, ms.228 dan Al-Adab fi Rajab, hlm.25)

Berhubung perkara di atas, seseorang itu akan mendapat pahala puasa pada tarikh mana pun pada bulan Rejab dan seseorang itu tidak patut mengkhususkan hanya pada pada 27hb.

Salah seorang guru Bukhari saya; Shaykhul Hadis Shaykh Fadlur Rahman A’zami (semoga Allah merahmatinya) menulis seperti berikut dalam artikel singkat mengenai Mi’raj:

‘Berkenaan dengan puasa di bulan Rejab, tidak ada hadis sahih yang dapat dijumpai yang mana ada kelebihan atau keutamaan yang khusus yang boleh dikaitkan. Tetapi apa yang kita dapati, ada beberapa hadis palsu dan sangat lemah yang menyebutkan beberapa kelebihan berpuasa di bulan Rejab. ‘Allamah Suyuti (rahimahullah) telah mencatat hadis-hadis tersebut dan menunjukkan kelemahannya.’

Dan Allah Taala lebih mengetahui,

Dijawab oleh: Moulana Muhammad Abasoomar

By |2021-02-24T07:01:56+00:00February 24th, 2021|Hadis, Soal Jawab|0 Comments

Penafian : Pihak Darul Ulum Malaysia tidak bertanggungjawab terhadap artikel yang ditulis di dalam laman sesawang ini. Ia adalah hak milik penulis dan tidak semestinya menggambarkan pendirian Darul Ulum Malaysia.

Kongsi di dalam media sosial anda

Huzaifah Jamaluddin Sidang Redaksi Darul Ulum Malaysia
Sidang Redaksi Darul Ulum Malaysia terdiri daripada beberapa orang sukarelawan yang meguruskan perjalanan laman sesawang DUM.
Go to Top