Apa Yang Harus Dilakukan Selepas Melihat Mimpi Buruk

Apakah ada hadis yang menyebutkan tentang doa yang harus dibaca setelah melihat mimpi buruk?

JAWAPAN

1) Sayyiduna Abu Qatadah (radiyallahu ‘anhu) meriwayatkan bahawa Nabi (sallallahu‘ alayhi wa sallam) bersabda:

… Apabila salah seorang dari kamu melihat sesuatu yang tidak baik dalam mimpi, maka dia harus meludah (dengan isyarat) di sebelah kirinya dan meminta perlindungan Allah dari keburukan yang dia lihat, agar ia tidak dapat membahayakannya.

Ada sebahagian Riwayat mengatakan:

Dan dia tidak seharusnya memberitahu siapa pun tentang mimpi ini.

(Sahih Bukhari, Hadis: 3292 dan Sahih Muslim, Hadis: 5857 dan 5862)

2) Rasulullah (sallallahu ‘alayhi wa sallam) bersabda,‘ Sekiranya salah seorang dari kamu takut dalam tidurnya, maka dia harus membaca:

أَعُوذُ بِكَلِمَاتِ اللهِ التَّامَّةِ، مِنْ غَضَبِهِ وَعِقَابِهِ، وَشَرِّ عِبَادِهِ، وَمِنْ هَمَزَاتِ الشَّيَاطِينِ، وَأَنْ يَحْضُرُونِ

(Sunan Tirmidhi, Hadis: 3528)

Walaupun riwayat di atas tidak  mengkhususkan bahawa ianya akan takut kerana melihat mimpi buruk, tetapi Hadis itu umum dan boleh termasuk dalam situasi itu.

Syeikh Al Muhaddith Muhammad Zakariyya (rahimahullah) telah menyatakan dalam tafsirnya mengenai Sahih Bukhari, di bawah bab ‘Keutamaan tidur dengan wudu’, ‘Jika seseorang tidur dengan wudu, dia akan dilindungi dari mimpi buruk dan dari bisikan jahat Syaitan. ‘

(Taqrir Bukhari, jilid 2 ms 78)

Dan Allah Taala lebih mengetahui

Dijawab oleh: Moulana Suhail Motala

By |2021-03-31T06:03:24+00:00March 31st, 2021|Hadis, Soal Jawab|0 Comments

Penafian : Pihak Darul Ulum Malaysia tidak bertanggungjawab terhadap artikel yang ditulis di dalam laman sesawang ini. Ia adalah hak milik penulis dan tidak semestinya menggambarkan pendirian Darul Ulum Malaysia.

Kongsi di dalam media sosial anda

Huzaifah Jamaluddin Sidang Redaksi Darul Ulum Malaysia
Sidang Redaksi Darul Ulum Malaysia terdiri daripada beberapa orang sukarelawan yang meguruskan perjalanan laman sesawang DUM.
Go to Top