Masuk Ke Dalam Syurga Hanya Melalui Rahmat Allah

Sila berikan kesahihan dan terjemahan riwayat berikut:

وحدثنا إسحاق بن إبراهيم, أخبرنا عبد العزيز بن محمد, أخبرنا موسى بن, عقبة ح وحدثني محمد بن حاتم, – واللفظ له – حدثنا بهز, حدثنا وهيب, حدثنا موسى, بن عقبة قال سمعت أبا سلمة بن عبد الرحمن بن عوف, يحدث عن عائشة , زوج النبي صلى الله عليه وسلم أنها كانت تقول قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: سددوا وقاربوا وأبشروا فإنه لن يدخل الجنة أحدا عمله قالوا ولا أنت يا رسول الله قال:. ولا أنا إلا أن يتغمدني الله منه برحمة وَاعْلَمُوا أَنَّ أَحَبَّ الْعَمَلِ إِلَى اللَّهِ أَدْوَمُهُ وَإِنْ قَلَّ

JAWAPAN

Hadis ini telah diambil dari riwayat Sayyidatina ‘Aishah (radiyallahu‘ anha) oleh kedua-dua Imam (Imam Bukhari dan Imam Muslim). Ia juga diriwayatkan oleh beberapa sahabat (radiyallahu ‘anhum). Kisah yang telah disebutkan di atas adalah di dalam sahih muslim.

(Sahih Bukhari, Hadis: 6467, 6463, dan Sahih Muslim, Hadis: 2818)

Terjemahan

Sayyidah ‘Aishah (radiyallahu‘ anha) telah memberitakan bahawa Nabi (sallallahu ‘alayhi wa sallam) pernah bersabda:

“Hendaklah kamu memperbaiki amalan, mendekatkan diri kepada Allah dan berbahagialah. Sesungguhnya tiada amalan yang dapat memasukkan seseorang ke dalam syurga.

Mereka (para sahabat) berkata: Apakah termasuk dirimu wahai Rasulullah?

Rasulullah (sallallahu ‘alayhi wasallam) bersabda: Ya, aku juga tidak, hanya Allah sahaja yang menganugerahkanku keampunan dan rahmat-Nya.” Dan ketahuilah bahawa perbuatan yang paling disukai oleh Allah adalah mereka yang istiqamah, walaupun ianya sedikit.

(Rujuk: Al Minhaj, Hadis: 7042-7054, dan An-Nihayah Fi Gharibil Hadis, Surat: س د د)

Dan Allah Taala lebih mengetahui.

Dijawab oleh: Moulana Farhan Shariff

By |2021-01-25T01:01:10+00:00January 25th, 2021|Hadis, Soal Jawab|0 Comments

Penafian : Pihak Darul Ulum Malaysia tidak bertanggungjawab terhadap artikel yang ditulis di dalam laman sesawang ini. Ia adalah hak milik penulis dan tidak semestinya menggambarkan pendirian Darul Ulum Malaysia.

Kongsi di dalam media sosial anda

Huzaifah Jamaluddin Sidang Redaksi Darul Ulum Malaysia
Sidang Redaksi Darul Ulum Malaysia terdiri daripada beberapa orang sukarelawan yang meguruskan perjalanan laman sesawang DUM.
Go to Top