Pembacaan Surah Al-Kahfi Dan Perlindungan Daripada Dajjal

Membaca surah al-Kahfi akan melindungi seseorang daripada Dajjal. Adakah ini khusus untuk hari Jumaat atau setiap hari?

JAWAPAN:

Hadis berikut yang dicatat dalam Sahih Muslim adalah umum dan tidak khusus untuk hari Jumaat:

Sayyiduna Abu Darda (radiyallahu ‘anhu) melaporkan bahawa Nabi (sallallahu‘ alayhi wa sallam) berkata, “Barangsiapa yang menghafal sepuluh ayat pertama dari Surah al-Kahfi, akan diselamatkan daripada fitnah Dajjal.”

(Sahih Muslim, Hadis: 809. )

Namun, ada riwayat yang dicatatkan dalam Al Ahadithul Mukhtarah Imam Diya-ud Din Al Maqdisi (rahimahullah) yang menetapkan hari Jumaat.

Sayyiduna ‘Ali (radiyallahu‘ anhu) meriwayatkan bahawa Nabi (sallallahu ‘alayhi wa sallam) bersabda:“ Barangsiapa membaca Surah al-Kahfi pada hari Jumaat, akan dilindungi selama lapan hari (berikutnya) dari semua fitnah. Sekiranya Dajjal muncul (selama lapan hari itu), dia akan dilindungi daripadanya. ”

(Al Ahadithul Mukhtarah, Hadis: 430)

Imam ‘Abdul Haq Al Ishbili (rahimahullah) telah menilai hadis ini lemah (سنده مجهول). Imam Diya-ud Din Al Maqdisi (rahimahullah) juga mengisyaratkan hal ini.

Namun, ‘Allamah Zabidi (rahimahullah) telah memetik riwayat-riwayat yang menyokong hadis ini. Maka, hadis yang menetapkan hari Jumaat, juga sesuai untuk dipetik.

(Rujuk: Ithafus Sadah Al Muttaqin, jilid 3 ms 292)

Dan Allah Taala lebih mengetahui.

Dijawab oleh: Moulana Suhail Motala

By |2021-01-13T07:03:48+00:00January 13th, 2021|Hadis, Soal Jawab|0 Comments

Penafian : Pihak Darul Ulum Malaysia tidak bertanggungjawab terhadap artikel yang ditulis di dalam laman sesawang ini. Ia adalah hak milik penulis dan tidak semestinya menggambarkan pendirian Darul Ulum Malaysia.

Kongsi di dalam media sosial anda

Huzaifah Jamaluddin Sidang Redaksi Darul Ulum Malaysia
Sidang Redaksi Darul Ulum Malaysia terdiri daripada beberapa orang sukarelawan yang meguruskan perjalanan laman sesawang DUM.
Go to Top