Siapa Yang Datang Ke Masjid Adalah Tetamu Allah

Bolehkah anda memberikan hadis lengkap yang mengatakan bahawa Allah Taala adalah tuan rumah bagi mereka yang datang ke Masjid dan menjadi tanggungjawab ALLAH (Tuan rumah) untuk menghormati tetamunya.

JAWAPAN

Imam Tabarani (rahimahullah) telah mengambilkan Hadis ini dari riwayat Sayyiduna Salman (radiyallahu ‘anhu).

Sayyiduna Salman (radhiyallahu ‘anhu) meriwayatkan bahwa Nabi (sallallahu’ alayhi wa sallam) bersabda: “Barang siapa yang mengambil wuduk dengan sempurna di rumah, kemudian datang ke Masjid, maka dia adalah tetamu Allah dan menjadi kewajiban tuan rumah untuk menghormati tetamunya. ”

(Al Mu’jamul Kabir, Hadis: 6139, 6145)

‘Allamah Mundhiri (rahimahullah) menyatakan,‘ Riwayat ini dicatat di dalam Tabarani dengan dua perawi, salah satunya sahih [jayyid]. ’’ Allamah Haythami (rahimahullah) telah menyebutkan pernyataan yang sama.

(Targhib, jilid 1 ms 214, Majma’uz Zawaid, jilid 2 ms 31. Lihat juga: Ad Durrul Manthur, Surah: Tawbah, Ayat: 17-18, jilid 7 ms 262)

Dan Allah Taala lebih mengetahui.

Dijawab oleh: Moulana Suhail Motala

By |2021-01-15T15:13:19+00:00January 15th, 2021|Hadis, Soal Jawab|0 Comments

Penafian : Pihak Darul Ulum Malaysia tidak bertanggungjawab terhadap artikel yang ditulis di dalam laman sesawang ini. Ia adalah hak milik penulis dan tidak semestinya menggambarkan pendirian Darul Ulum Malaysia.

Kongsi di dalam media sosial anda

Huzaifah Jamaluddin Sidang Redaksi Darul Ulum Malaysia
Sidang Redaksi Darul Ulum Malaysia terdiri daripada beberapa orang sukarelawan yang meguruskan perjalanan laman sesawang DUM.
Go to Top