Home/Berita/Kewafatan Hazrat Haji Ahmad Nakhoodah

Kewafatan Hazrat Haji Ahmad Nakhoodah

Hazrat Haji Ahmad Nakhoodah hafidzahullah dilahirkan pada 23 Februari 1936 di Afrika Selatan. Allah Ta’ala memberkati beliau dengan keinginan untuk berhijrah ke Madinah dan menjadikan kota yang diberkati ini sebagai tempat hijrahnya. Selama bertahun-tahun, Hazrat Haji Ahmad Nakhoodah hafidzahullah telah menetap di sana.

Allah Ta’ala telah mengurniakan Hazrat Haji Ahmad Nakhoodah hafidzahullah dengan peribadi yang sangat soleh dan perasaan kasih sayang kepada para aulia. Pada mulanya, Ta’alluq (hubungan rohani) beliau adalah dengan Hazrat Maulana Badr Alam rahimahullah, yang kemudiannya mengarahkan beliau kepada Hazrat Sheikhul Hadis Maulana Muhammad Zakariyya rahimahullah.

Oleh itu, hubungan Hazrat Haji Ahmad Nakhoodah hafidzahullah dengan Hazrat Sheikhul Hadis berkembang dan beliau menghabiskan banyak masa bersama dengan mentor dan pembimbing rohaninya.

Pada tahun 1388H semasa salah satu daripada banyak lawatannya ke Saharanpur untuk menghabiskan Ramadhan bersama Hazrat Sheikhul Hadis, beliau telah dianugerahkan dengan khalifah rohani (Khilafah) pada malam 21 Ramadhan. Beliau juga diberikan sejadah sebagai hadiah pada kesempatan ini oleh Hazrat Sheikhul Hadis.

Hazrat Haji Ahmad Nakhoodah hafidzahullah bernasib baik kerana berada di kejiranan Rasulullah sallallahu alaihi wa sallam dan menghabiskan sebahagian besar malamnya di al-Haram Madinah di bahagian belakang Raudhah berhampiran pelantar Suffah. Ini sememangnya satu nikmat yang sangat besar.

Hazrat Haji Ahmad Nakhoodah hafidzahullah pernah pergi dari hotel ke hotel di Madinah, memberi dakwah dan nasihat kepada pengunjung asing ke kota suci tersebut, terutamanya rakan-rakan Afrika Selatan. Disebabkan oleh kesihatan yang tidak baik, Hazrat Haji Ahmad Nakhoodah hafidzahullah mengalami kesukaran untuk pergi ke hotel kerana kesan penghawa dingin terhadap kesihatannya. Walau bagaimanapun, ramai pelawat menemuinya di al-Haram dan mendapat keberkatan daripada nasihatnya yang baik di sana.

Hazrat Haji Ahmad Nakhoodah hafidzahullah juga sangat mengambil berat terhadap orang-orang miskin di Madinah, terutamanya keluarga Saadaat dan mengarahkan mereka yang ingin mengagihkan sedekah mereka kepada orang-orang yang layak di sana dan pada masa-masa tertentu turut sama menemani mereka.

Hazrat Haji Ahmad Nakhoodah hafidzahullah dikurniakan sifat baik ahli Madinah iaitu “Ikraam ud-dhayf” yakni melayani tetamu. Ramai orang telah makan di kediamannya yang sederhana di kota suci tersebut.

Hazrat Haji Ahmad Nakhoodah hafidzahullah juga telah menulis buku kecil tentang Mi’raj yang diterjemahkan ke dalam Bahasa Inggeris, dicetak dan diedarkan di Afrika Selatan.

Dari segi kerohanian, Hazrat Haji Ahmad Nakhoodah hafidzahullah mempunyai sebilangan murid rohaniah, dari dalam dan luar negara yang keperluan rohaninya diuruskan oleh beliau melalui surat-menyurat.

Semoga Allah Ta’ala merahmati Hazrat Haji Ahmed dengan kesihatan yang baik, panjang umur dan menerimanya untuk khidmat Deen dan menjadikan kita mendapat manfaat daripada keperibadiannya.

إنا لله وإنا إليه راجعون

Pada pagi Jumaat ini, 11 Februari 2022 bersamaan 9 Rejab 1443H sekitar jam 3 pagi waktu Tahajjud yang diberkati, Allah Ta’aala telah memilih untuk mengambil kekasih-Nya, Hazrat Haji Ahmad Nakhoodah hafidzahullah ke dalam rahmat-Nya.

Semoga Allah Ta’aala mengurniakan beliau dengan syurga Firdaus, di sisi Rasulullah shallallahu alaihi wa sallam dan berada di dalam keampunan.

By |2022-02-11T15:17:43+00:00February 11th, 2022|Berita|0 Comments

Kongsi di dalam media sosial anda

Go to Top