5 Waktu Doa Mustajab Di Bulan Ramadhan

Bilakah waktu yang paling mustajab doa dibulan ramadhan?

1 – Waktu sahur

Dari Abu Hurairah RA. Rasullah SAW pernah berkata tentang solat wajib pada waktu sahur. Malah Ibn Hajar ada menjelaskan doa dan istighfar pada waktu sahur mudah dimakbulkan – Fath Al-Bari 3:32.

2 – Sepanjang berpuasa

Menurut Hadis Riwayat Ahmad, tiga orang yang doanya tidak ditolak adalah orang yang berpuasa sehingga masuknya waktu berbuka, pemimpin yang adil dan mereka yang dianiaya.

3 – Sepertiga malam

Allah SWT sangat mencintai umat manusia yang selalu berdoa pada tiga malam terakhir.
Ini kerana sepertiga dari malam terakhir adalah waktu yang penuh keberkatan kerana Allah SWT turun ke syurga dunia dan mengabulkan setiap doa hambaNya pada waktu itu.

4 – Semasa waktu berbuka

Sabda Rasulullah SAW: “Ada tiga orang yang doanya tidak ditolak iaitu pemimpin yang adil, orang yang berpuasa ketika dia berbuka dan doa orang yang terzalimi.” (Riwayat al-Tirmidzi dan Ibnu Majah)

5 – Malam Lailatul Qadr

Menerusi Surah Al-Qadr ayat 3, malam Lailatul Qadar adalah lebih baik berbanding 1000 bulan. Malam ini juga disarankan untuk umat manusia berdoa dan memohon keampunan serta hajat yang diimpikan.
Jika kita menemui malam Lailatul Qadar, maka doalah:

Allahumma innaka ‘afuwwun tuhibbul’ afwa fa’fu ‘anni
Bermaksud: Ya Allah, sesungguhnya engkau maha pemaaf, engkau suka memaafkan, maka maafkanlah kami.

By |2020-06-16T09:48:32+00:00June 16th, 2020|Ibadat|0 Comments

Penafian : Pihak Darul Ulum Malaysia tidak bertanggungjawab terhadap artikel yang ditulis di dalam laman sesawang ini. Ia adalah hak milik penulis dan tidak semestinya menggambarkan pendirian Darul Ulum Malaysia.

Kongsi di dalam media sosial anda

Huzaifah Jamaluddin Sidang Redaksi Darul Ulum Malaysia
Sidang Redaksi Darul Ulum Malaysia terdiri daripada beberapa orang sukarelawan yang meguruskan perjalanan laman sesawang DUM.
Go to Top