Doa yang dibaca selepas Subuh dan Maghrib untuk perlindungan dari Neraka

Apakah kesahihan riwayat berikut?

Nabi (sallallahu ‘alayhi wa sallam) bersabda:

“Setelah kamu solat Subuh, baca tujuh kali sebelum berkata-kata, اللَّهُمَّ أَجِرْني مِنَ النَّار “  ” Ya Allah, lindungilah aku dari api neraka. “Sekiranya kamu mati pada hari itu, Allah akan menulis untukmu perlindungan dari api neraka. Begitu juga setelah kamu solat Maghrib, bacalah tujuh kali sebelum berkata-kata, ‘Ya Allah, lindungilah aku dari api neraka. ”

Sekiranya anda mati pada malam itu, Allah akan menulis untuk anda perlindungan dari api neraka.

JAWAPAN

Imam Abu Dawud dan Imam Ahmad (rahimahumallah) telah merakamkan riwayat ini. Hafiz Ibn Hibban (rahimahullah) telah merakamkan versi riwayat ini yang lebih panjang.

(Sunan Abi Dawud, Hadis: 5039, Musnad Ahmad, jilid 4 ms 234 dan Sahih Ibn Hibban; Al Ihsan, Hadis: 2022. Lihat juga Al Hisnul Hasin, ms 84)

Ibn Hibban (rahimahullah) telah menyatakan hadis ini Sahih dan Hafiz Ibn Hajar (rahimahullah) telah mengklasifikasikan hadis itu sebagai Hasan.

(Nataijul Afkar, jilid 2 ms 326)

Dan Allah Taala lebih mengetahui

Dijawab oleh: Moulana Suhail Motala

By |2020-12-07T14:36:52+00:00December 7th, 2020|Hadis, Soal Jawab|0 Comments

Penafian : Pihak Darul Ulum Malaysia tidak bertanggungjawab terhadap artikel yang ditulis di dalam laman sesawang ini. Ia adalah hak milik penulis dan tidak semestinya menggambarkan pendirian Darul Ulum Malaysia.

Kongsi di dalam media sosial anda

Huzaifah Jamaluddin Sidang Redaksi Darul Ulum Malaysia
Sidang Redaksi Darul Ulum Malaysia terdiri daripada beberapa orang sukarelawan yang meguruskan perjalanan laman sesawang DUM.
Go to Top